Utječe li hrana na naše raspoloženje

admin
3 Min Read

Hrana i naše raspoloženje su međusobno povezani. Prehrana može imati utjecaj na našu fizičku i psihičku dobrobit. Neki namirnici mogu poboljšati raspoloženje dok drugi mogu dovesti do negativnih emocija.

Namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama, kao što su losos, tune i maslinovo ulje, mogu pomoći u smanjenju simptoma depresije i anksioznosti. Također, cjelovite žitarice, voće i povrće su izvori vitamina i minerala koji su važni za zdravlje mozga i dobro raspoloženje.

S druge strane, prejedanje ili konzumiranje prevelike količine slatkiša, masnih i brzih namirnica može dovesti do povećanja razine kortizola, što može dovesti do stresa i negativnih emocija.

Istraživanja također pokazuju da određeni namirnici mogu utjecati na serotoninsku aktivnost u mozgu, što je važno za regulaciju raspoloženja.

Sveukupno, prehrana igra važnu ulogu u održavanju dobrog raspoloženja. Preporuča se jesti raznovrsnu prehranu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i omega-3 masnim kiselinama te izbjegavati prejedanje i prekomjerno konzumiranje slatkiša i masnih namirnica.

Redovito slušamo i čitamo kako pravilna i uravnotežena prehrana može pomoći tjelesnom zdravlju i prevenciji kroničnih bolesti, ali jeste li znali da hrana ima važnu ulogu u određivanju vašeg raspoloženja?

Kako prehrambene navike utječu na raspoloženje? Postoji više načina kako prehrambene navike mogu utjecati na naše raspoloženje. Primjerice nedostatak određenih hranjivih tvari ili neredovita konzumacija obroka može izazvati neraspoloženost ili čak razdražljivost. Također, može biti da neredovitim obrocima ne osiguravate adekvatan energetski unos što dovodi do omaglice, vrtoglavice i umora. Izbacivanje određenih esencijalnih grupa namirnica, koje su „gorivo“ za naš organizam, može također stvarati probleme. S druge strane, hrana koju povezujemo s nagradama i užitkom poput čokolade može poboljšati raspoloženje.

Važne hranjive tvari koje mogu imati ulogu u raspoloženju:

Proteini
Izvori proteina kao što su perad, jaja i orašasti plodovi pridonose unosu triptofana koji se pretvara u serotonin, neurotransmiter važan za raspoloženje.

Ugljikohidrati
Ugljikohidrati su glavni izvor energije za naše stanice i pomažu boljoj koncentraciji i usredotočenosti. Mozak koristi 20% od ukupne dnevne energetske vrijednosti koju moramo osigurati našem tijelu. Pritom prednost dajte cjelovitim žitaricama, povrću i voću te mahunarkama. Imajte na umu da nedovoljno glukoze u krvi dovodi do hipoglikemije i stvara osjećaj slabosti i umora.

Esencijalni vitamini i mineralne tvari
Nedovoljan unos može uzrokovati depresiju, nemogućnost koncentracije i kronični umor. Prehrana koja ne osigurava dovoljno željeza može poremetiti kemiju mozga te mijenjati raspoloženje i ponašanje. Hrana bogata magnezijem poput badema, špinata, suncokretovih i bundevinih sjemenki omogućuje bolje spavanje. Vitamin B6 je važan kofaktor u procesu pretvorbe triptofana u serotonin pa njegova niska razina može biti uzrok lošijeg raspoloženja. Nedostatak vitamina D se također povezuje s depresijom i promjenama raspoloženja, a možete ga se osigurati sunčanjem te konzumacijom masne ribe, žumanjka jajeta i iznutrica.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment