Utiče li vegansa prehrana na sportaše

admin
4 Min Read

Veganska prehrana, koja se temelji na hrani biljnog porijekla, postaje sve popularnija među sportašima. Međutim, postoji debata o tome utječe li veganska prehrana na sportaše.

Neki sportaši tvrde da im veganska prehrana pomaže da se osjećaju svježije i da imaju više energije tijekom treninga i natjecanja. Oni također navode da veganska prehrana pomaže u kontroli tjelesne težine i smanjuje rizik od bolesti srca i dijabetesa.

Drugi sportaši, međutim, kažu da im veganska prehrana nedostaje nekih važnih hranjivih tvari potrebnih za sportaše, poput bjelančevina i vitamina B12. Bez dovoljne količine ovih hranjivih tvari, sportaši mogu imati poteškoća u obnavljanju mišića nakon treninga i mogu imati niži nivo energije.

Iako veganska prehrana može biti izazovna za sportaše, postoje načini da se osigura da se dobiju sve potrebne hranjive tvari. Sportaši koji se odluče za vegansku prehranu trebaju se posavjetovati sa nutricionistom kako bi se osiguralo da se dobiju sve potrebne hranjive tvari. Također, postoje suplementi koji se mogu uzimati za pokrivanje nedostataka u prehrani.

U svakom slučaju, važno je zapamtiti da svaki sportaš ima drugačije potrebe i da postoji više od jednog načina da se osigura da se dobiju sve potrebne hranjive tvari. Sportaši koji se odluče za vegansku prehranu trebaju biti svjesni potencijalnih izazova i raditi sa nutricionistom kako bi osigurali da se njihove potrebe zadovolje.

Veganska prehrana je prehrambeni obrazac kojeg karakterizira potpuna lišenost namirnica životinjskog podrijetla. Razlozi odabira veganske prehrane su različiti. Oni mogu biti radi zdravstvene dobrobiti, brige za okolišem, etičkih razloga ili pak zbog dobrobiti životinja. Vegani koji su sportaši imaju posebne izazove prilikom zadovoljavanja dnevnih potreba za hranjivim tvarima, međutim, pažljivim planiranjem prehrane mogu se zadovoljiti visoki zahtjevi treninga i natjecanja, odnosno osigurati potrebne energetske i nutritivne potrebe pojedinca. Da je tome tako svjedoče brojni sportaši vegani, a jedan od njih je Scott Jurek – ultramaratonac koji uz 100% biljnu prehranu ima iza sebe brojne pobjede i uspješne rezultate. Leischik i Spelsberg (2014) objavili su prikaz slučaja 48-godišnjeg muškarca koji je uspješno završio trostruki Ironman (uključuje 11,4 km plivanja, 540 km bicikliranja, 125 km trčanja) u vremenu od 41 sata i 18 minuta. U vrijeme ispitivanja bio je na sirovoj veganskoj prehrani 6 godina, a prethodno tomu je bio vegan 3 godine i vegetarijanac 13 godina.

Iako veganska prehrana isključuje konzumaciju crvenog mesa, peradi, ribe, mlijeka i mliječnih proizvoda te ostalih namirnica životinjskog podrijetla može se dobro uklopiti u plan treninga sportaša zato što se temelji na većem unosu ugljikohidrata, primarnog goriva za sportaše. Kvalitetne ugljikohidrate, vitamine, mineralne tvari i prehrambena vlakna vegani osiguravaju hranom biljnog podrijetla poput povrća, voća, cjelovitih žitarica, mahunarki, orašastih plodova te sjemenki. Kada je riječ o unosu proteina, sportaši koji su vegani bi trebali unositi više od 0,8 g/kg tjelesne mase proteina kroz razne izvore biljnog podrijetla kako bi osigurali sve esencijalne aminokiseline. Dobri biljni izvori proteina uključuju soju – čiji su proteini djelotvorni kao i oni životinjskog podrijetla jer osiguravaju sve aminokiseline odnosno smatraju se „potpunim“ proteinima, a isto vrijedi i za proteine pseudožitarica amaranta i kvinoje; dok se kombiniranje drugih namirnica biljnog porijeka tzv. komplementiranjem postiže unos svih aminokiselina. Primjer toga su uparivanje riža i grahorica ili unos mahunarki sa sjemenkama.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment