Postoji li poveznica između astme i pretilosti?

admin
3 Min Read

Postoji poveznica između astme i pretilosti. Pretilost se smatra faktorom rizika za razvoj astme, a pretile osobe često imaju teže simptome astme u usporedbi s osobama s normalnom tjelesnom težinom.

Istraživanja su pokazala da pretile osobe imaju veći rizik od razvoja astme, a također su sklonije imati teže simptome astme i teže kontrolirati bolest. To se vjerojatno događa zato što pretilost utječe na rad dišnih putova i povećava upalu u tijelu.

Pretilost također može pogoršati simptome astme tako što pritiska dišne putove, što može dovesti do smanjenja protoka zraka. To može dovesti do teškoća u disanju, učestalih napada astme i otežanog liječenja.

Liječenje pretilosti može pomoći u smanjenju simptoma astme. To uključuje promjenu prehrane i redovitu tjelesnu aktivnost. Također, liječnici često preporučuju pacijentima s astmom da se pridržavaju programa mršavljenja kako bi se smanjio rizik od pogoršanja simptoma.

Ukratko, postoji poveznica između astme i pretilosti, a liječenje pretilosti može pomoći u smanjenju simptoma astme. Preporučuje se pacijentima s astmom da se pridržavaju programa mršavljenja kako bi se smanjio rizik od pogoršanja simptoma.

Astma je kronična opstruktivna bolest dišnih putova koja uzrokuje probleme pri disanju. Najčešće se simptomi bolesti izmjenjuju u epizodama, odnosno faza akutnog pogoršanja s fazom izostanka simptoma. Dvije su vrste lijekova za ublažavanje simptoma, a to su lijekovi za dugoročnu prevenciju te skupina lijekova za brzo ublažavanje simptoma.

Prevalencija pretilosti i astme među djecom, ali i odraslim osobama, u značajnom je porastu posljednjih nekoliko desetljeća. Postoje brojni dokazi o zajedničkoj pojavi pretilosti i astme, što upućuje na zaključak da bi dva navedena stanja mogla biti usko povezana. Nekoliko je mehanizama koji povezuju pretilosti i astmu, uključujući pretilost uzrokovanu ograničenjem u plućnoj prilagodbi i protoku zraka, sistemskom upalom, disfunkcijom simpatičkog živčanog sustava te genetskim čimbenicima. Smanjena tjelesna aktivnost i potencijalno štetno djelovanje lijekova na bazi kortikosterioda su također rizični čimbenici za pretilost koji su najčešće prisutne u osoba koje boluju od astme. Rana intervencija u liječenju astme kod djece može pridonijeti prevenciji pretilosti, a samim time i drugih metaboličkih bolesti u odrasloj dobi.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment