Nekoliko načina da se riješite mitesera

admin
3 Min Read

Kako se riješiti mitisera? To se pitamo svaki put kada ih vidimo u ogledalu, ali rešenje je često na dohvat ruke. Iskoristite pastu ili konac za zube, sodu bikarbonu ili čak prsten, i verovali ili ne, otarasićete se mitisera jednom zauvek.

Od najranijih pubertetskih dana, pa sve do menopauze, mitiseri mogu da nas uporno prate i narušavaju naš ten i lepotu. A da li ste znali da se ove napasti nazivaju još i otvoreni komedoni? Hajde da ih ukratko upoznamo, pa se bacamo na sve moguće trikove i rešenja koja će nam pomoći da im zauvek kažemo zbogom.

Šta su zapravo mitiseri?

One sitne crne tačkice koje izgledaju kao nakupljena prljavština na našem licu, nazivaju se mitiseri ili otvoreni komedoni.Njihov sadržaj je sebum iz dubine kože. Prilikom izbijanja sebuma na površinu dolazi do oksidacije i zbog toga on poprima crnu boju;

Za razliku od zatvorenih komedona koji ostaju pod kožom, prednost, da tako kažemo mitisera je ta što izbijaju na površinu, lakše ih je ukloniti i ne izazivaju upale na koži;

Najčešće, javljaju se na delovima lica koji se najviše maste, a to je T zona– čelo, nos i brada. U stvari, oni su zapušene pore na našem licu;

Miteseri su male, bez krila insekti koji se hrane kožnim mrtvim ćelijama i sebumom, što može dovesti do pojave crvenih, svrbežnih osipa na koži. Kako bi se prirodnim putem riješili mitesera, postoji nekoliko stvari koje možete učiniti:

  • Operite posteljinu i jastuke u vrućoj vodi: Miteseri se najčešće nalaze u posteljini, stoga je važno redovito prati posteljinu i jastuke u vrućoj vodi (barem 60°C).
  • Osušite stvari na suncu: Sunce je prirodni dezinficijens i pomoći će u ubijanju mitesera. Stoga, ako je moguće, osušite posteljinu i druge stvari na suncu.
  • Koristite prirodne proizvode za čišćenje: Umjesto komercijalnih proizvoda za čišćenje, koristite prirodne proizvode poput jabučnog octa ili sode bikarbone za čišćenje kreveta i drugih površina.
  • Pazite na higijenu lica: Redovito čistite lice i koristite proizvode za čišćenje lica koji se mogu boriti protiv mitesera.
  • Izbjegavajte stvari koje mogu dovesti do povećanja sebuma: Pokušajte izbjegavati stvari koje mogu dovesti do povećanja sebuma, kao što su masna hrana i stres, jer to može poticati rast mitesera.

Ukoliko se vaši miteseri ne smanje nakon što ste primijenili ove mjere, možda će vam biti potrebno koristiti kemijske proizvode ili posjetiti dermatologa.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment