Koliko kalorija potrošimo obavljajući kućanske poslove?

admin
2 Min Read

Kućanske poslove poput pranja suđa, usisavanja, peglanja i čišćenja kuće mogu biti dobar način da se potroše kalorije i održi tjelesna aktivnost. Međutim, koliko kalorija se potroši obavljajući kućanske poslove varira ovisno o vrsti posla, količini vremena provedenog na poslu i vašoj tjelesnoj aktivnosti.

Prema podacima iz američke Nutricionističke udruge, osoba težine od 150 funti može potrošiti oko 200 kalorija za 30 minuta čišćenja kuće, oko 250 kalorija za 30 minuta usisavanja i oko 100 kalorija za 30 minuta pranja suđa. Peglanje odjeće može potrošiti oko 150 kalorija za 30 minuta.

Međutim, treba imati na umu da su ovi brojevi prosjeci i da će se kalorije potrošene razlikovati ovisno o vašoj tjelesnoj masi, brzini i intenzitetu koji pristupite kućanskim poslovima te vašem općem zdravstvenom stanju.

Ukratko, kućanski poslovi mogu biti dobar način da se potroše kalorije i održi tjelesna aktivnost, međutim, količina kalorija potrošenih varira ovisno o vrsti posla, količini vremena provedenog na poslu i vašoj tjelesnoj aktivnosti.

Često na pomisao provođenja tjelovježbe negodujemo i teško se odlučujemo započeti. Tjelovježba ili tjelesno vježbanje podrazumijeva redovitost izvođenja vježbanja prema ustrojenom planu i programu koji ima definirani cilj koji uvjetuje intenzitet, oblik, učestalost i trajanje vježbanja.

Važno je razlikovati tjelesno vježbanje i tjelesnu aktivnost. Ne zaboravite da postoje mnogobrojne tjelesne aktivnosti koje svakodnevno provodite ne razmišljajući da i njima pokrećete svoje tijelo i jačate mišiće.

Kućanski poslovi kao oblik tjelesne aktivnosti
Aktivnosti koje gotovo svatko od nas obavlja, u manjoj ili većoj mjeri, su kućanski poslovi. Iako nitko na pitanje Što treniraš? neće navesti pranje prozora, ono svakako troši vašu energiju.

Različit intenzitet (lak, umjeren ili veliki napor) te trajanje pojedine aktivnosti utječe na energetski utrošak mjeren u kilokalorijama (u govoru češće upotrebljavamo riječ kalorija, mjerna jedinica: kcal).

Donosimo vam podatke utroška energije nakon 15 i 30 minuta bavljenja pojedinim kućnim aktivnostima, ali i nekim čestim aktivnostima oko kuće i po vrtu.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment