Kofein dobar ili loš za naše zdravlje

admin
3 Min Read

Kofein je stimulans koji se nalazi u mnogim pićima i proizvodima, uključujući kavu, čaj, kola i neke lijekove. Kofein se često koristi za poboljšanje budnosti, povećanje izdržljivosti i smanjenje umora. Međutim, kofein također može imati negativne učinke na zdravlje ako se konzumira u prekomjernim količinama.

Kofein se smatra sigurnim za većinu odraslih osoba kada se konzumira u umjerenim količinama. Preporučena dnevna doza kofeina je oko 200-300 mg, što odgovara oko 2-4 šalice kave. Međutim, prekomjerna konzumacija kofeina može dovesti do simptoma poput nesanice, nervoze, povišenog krvnog tlaka i srca.

Kofein također može imati negativan utjecaj na trudnoću i dojenje. Trudnice i žene koje doje trebale bi ograničiti konzumaciju kofeina na minimum, kako ne bi došlo do utjecaja na fetus ili dojenče.

S druge strane, kofein također ima neke pozitivne učinke na zdravlje. Kava, koja je glavni izvor kofeina u prehrani, je pokazala da ima antioksidativna svojstva i može smanjiti rizik od nekih vrsta raka, Parkinsonove bolesti i dijabetesa tipa 2.

U svakom slučaju, potrebno je konzumirati kofein u umjerenim količinama i redovito pratiti svoje zdravstveno stanje, te se posavjetovati sa stručnjakom ukoliko se pojave neki od negativnih simptoma.

Kofein ima brojne zdravstvene blagodati za organizam. Smanjuje rizik od dijabetesa tipa II te visokog krvnog tlaka koji ujedno pripadaju skupini najučestalijih kroničnih nezaraznih bolesti. Nadalje, kofein povoljno djeluje na kognitivno zdravlje pri čemu smanjuje rizik od Parkinsonove bolesti. Hrana i napitci koji sadrže kofein imaju visok antioksidativni kapacitet te time pridonose smanjenju oksidativnog stresa u organizmu. Također, već odavno postoje dokazi kako kofein pozitivno utječe na sportsku izvedbu. Učinak kofeina je najizraženiji kod dugotrajnih aktivnosti prilikom kojih se nakon određenog razdoblja pojavljuje zamor u mišićima. Djeluje povoljno na način da odgađa osjećaj umora te smanjuje percepciju napora i boli. Međutim, bez obzira na spoznaju o pozitivnim učincima kofeina prilikom sportske izvedbe, svaki sportaš bi trebao ispitati učinak na vlastitom tijelu.

S obzirom da prevelika konzumacija kofeina može uzrokovati nemir, treskavicu, glavobolju, razdražljivost i/ili mučninu, prilikom konzumacije hrane, tableta ili napitaka potrebna je doza opreza. Izvor kofeina nema značajnog utjecaja odnosno kava i čaj su jednako djelotvorni kao tablete. No, za koji god oblik se odlučili valja imati na umu da ne treba pretjerivati s konzumacijom kave odnosno kofeina. Primjerice, više od 3 kave dnevno, mogu povećati razinu steroidnog hormona stresa – kortizola, što svakako nije poželjno stanje.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment