Kako pravilno smanjiti bacanje hrane u kućanstvu

admin
3 Min Read

Dvije su glavne vrste rasipanja hrane: gubitak hrane i bacanje hrane. Gubitak hrane uključuje jestivu hranu koja u konačnici nije konzumirana. Uz hranu koja se ne pojede u domovima i trgovinama, to uključuje usjeve ostavljene na polju, hranu koja se pokvari u prijevozu i svu ostalu hranu koja ne stigne do trgovine. Određena količina hrane gubi se u gotovo svakoj fazi proizvodnje hrane. Bacanje hrane podrazumijeva napola pojeden obrok koji je ostao na tanjuru u restoranu, ostatke hrane od pripreme obroka kod kuće ili primjerice ukiseljeno mlijeko koje se baci u odvod

Bacanje hrane u kućanstvima
Kućanstva su odgovorna za najveći dio cjelokupnog bacanja hrane. Glavni čimbenici koji doprinose bacanju hrane u kućanstvu uključuju:

Smanjenje bacanja hrane je važno za očuvanje okoliša i ekonomsku učinkovitost. Postoji nekoliko načina na koji se bacanje hrane može smanjiti u kućanstvu:

Planirajte svoje obroke unaprijed: Prije nego što krenete u trgovinu, napravite popis namirnica koje vam trebaju za tjedan dana i držite se toga popisa. To će vam pomoći da kupujete samo ono što vam je potrebno i smanjit će šansu da nešto ostane neiskorišteno.

Kupujte u malim količinama: Umjesto da kupujete velike količine hrane koja se brzo kvari, kupujte manje količine i često. To će vam pomoći da iskoristite hranu prije nego što se pokvari.

Pripremajte manje: Ako se često događa da vam ostaje hrane, pokušajte pripremati manje. To će vam pomoći da iskoristite hranu koju ste pripremili i smanjit će šansu da nešto ostane neiskorišteno.

Koristite višak hrane: Ako imate višak hrane, pokušajte ga koristiti u sljedećem obroku. Na primjer, ako imate višak povrća, možete ih koristiti za juhe ili pite.

Skladištite hranu pravilno: Pravilno skladištenje hrane pomaže da se produži njezin rok trajanja. Stavljajte hranu u vrećice ili posude s poklopcem i držite ih u hladnjaku ili zamrzivaču.

Donirajte neiskorištenu hranu: Ako imate preostalu hranu koja se ne može koristiti, donirajte je nekoj humanitarnoj organizaciji ili skloništu za beskućnike.

Smanjite kupovinu prerađene hrane: Prerađena hrana često ima veći rok trajanja, ali se često baca zbog neispravnosti ili zastarjelosti. Smanjenjem kupovine prerađene hrane, možete smanjiti količinu bacane hrane.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment