Da li patite od hornicnog umora i nedostatka energije

admin
3 Min Read

Hronični umor i nedostatak energije su česti problemi koji utiču na kvalitet života mnogih ljudi. Hornični umor, poznat i kao sindrom izgaranja, je stanje u kojem se osoba oseća iscrpljeno, razdražljivo i depresivno. U ovom tekstu ćemo razmotriti uzroke horničnog umora i nedostatka energije, kao i načine na koje možete da se borite protiv ovog stanja.

Jedan od glavnih uzroka horničnog umora je stres. Ako ste pod stalnim stresom, vaše telo će konstantno proizvoditi hormona stresa, koji utiču na vašu mentalnu i fizičku sposobnost da se suočite sa svakodnevnim izazovima. Takođe, ako ste stalno preopterećeni poslom ili obavezama, može doći do preopterećenja i iscrpljenosti.

Drugi uzroci horničnog umora su nedostatak sna, loša ishrana, loša kvaliteta sna i fizička neaktivnost. Ako ne spavate dovoljno, vaše telo neće imati vremena da se oporavi od svakodnevnih stresova i aktivnosti. Loša ishrana i fizička neaktivnost takođe mogu da dovedu do horničnog umora i nedostatka energije.

Da biste se borili protiv horničnog umora i nedostatka energije, potrebno je da prvo identifikujete uzrok ovog stanja. Ako je uzrok stres, potrebno je da nađete načine da ga smanjite ili da se naučite da ga bolje prevladate. To može da uključuje prakticiranje tehnika relaksacije, kao što su jog, meditacija ili dišna vežba.

Takođe, potrebno je da se fokusirate na dobru ishranu i fizičku aktivnost. Dovoljno spavanje, unošenje hranljivih namirnica i svakodnevna fizička aktivnost mogu da pomognu da se poveća energija i da se smanji umor.

Kako biste tijelu osigurali dovoljan izvor energije te smanjili umor tijekom dana, poslužite se određenim trikovima. S obzirom da je dokazano kako pridonose smanjenju umora, posebno onog popodnevnog nakon obroka, složeni ugljikohidrati, vitamini B skupine i kofein mogu biti vaš as u rukavu,. Također, oni mogu povećati vašu produktivnost zahvaljujući čemu možete obaviti više zadataka tijekom dana. Dodatan pozitivan učinak jest poboljšanje fokusa i koncentracije.

Kava, čaj, čokolada te energetski napitci izvor su kofeina koji će povećati budnost. Pitate li se koliko je kofeina dnevno dozvoljeno konzumirati kako bi ostvarili sve pozitivne učinke, a pritom bili sigurni da neće doći do nuspojava? Maksimalna dozvoljena dnevna doza kofeina je 400 mg što iznosi otprilike 3 kave dnevno. Ugljikohidrati pružaju energiju i predstavljaju gorivo za mozak te tako pridonose boljoj koncentraciji. Voće, povrće, žitarice i orašasti plodovi pružaju kvalitetan izvor ugljikohidrata tijekom dana. Vitamini B skupine sudjeluju u procesu razgradnje hrane pri čemu se oslobađa energija, stoga su iznimno važni za osiguravanje dovoljno energije. U slučaju da patite od nedostatka vitamina B skupine, metabolički procesi se ne mogu odvijati na odgovarajući način. Vitamin B možete unijeti putem mesa, mekinja, klica žitarica, mlijeka, žumanjka te mahunarki.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment