Da li je pravilna ishrana povezana sa raspoloženjem

admin
3 Min Read

Ishrana igra važnu ulogu u našem mentalnom i fizičkom zdravlju. Pravilna ishrana može pomoći da se održi dobro raspoloženje i poboljša kognitivne sposobnosti. Nedostatak određenih hranjivih tvari, kao što su omega-3 masne kiseline, vitamini B i magnezij, može dovesti do poremećaja raspoloženja i anksioznosti.

Hrana bogata proteinima, kao što su meso, jaja i mlečni proizvodi, pomaže u održavanju stabilnosti raspoloženja, dok su namirnice bogate ugljikohidratima, kao što su voće i povrće, korisne za poboljšanje raspoloženja.

Doprinos pravilne ishrane može biti važan za sprečavanje depresije i anksioznosti. Istraživanja pokazuju da ljudi koji jedu dijetu bogatu voćem, povrćem, cjelovitim žitaricama i niskim sadržajem masnoća imaju manje šanse da razviju depresiju.

Ukratko, pravilna ishrana je važna za održavanje dobrog raspoloženja i mentalnog zdravlja. Hrana bogata proteinima i hranjivim tvarima pomaže u održavanju stabilnosti raspoloženja, dok izbjegavanje nezdrave hrane može spriječiti poremećaje raspoloženja.

Djeca s lošijim prehrambenim navikama znaju često biti razdražljiva te mogu pokazivati znakove agresivnosti. U istraživanju, nedavno objavljenom u časopisu BMC Public Health, analizirana je tema kako prehrana utječe na ponašanje.

Istraživanjem je analizirana povezanost pravilne prehrane s boljim samopoštovanjem, samopouzdanjem te učestalosti emocionalnih problema. Također, praćeno je odražava li se način prehrane na odnos s vršnjacima kao što su nemogućnost sklapanja prijateljstva, te razini nasilja i zlostavljanja kojoj su ta djeca podvrgnuta.

Ovim istraživanjem obuhvaćeno je ukupno 7 675 djece, u dobi od dvije do devet godina, iz osam europskih zemalja – Belgija, Cipar, Estonija, Njemačka, Mađarska, Italija, Španjolska i Švedska. Procjena kakvoće prehrane u ispitanika provedena je pomoću alata pod nazivom HDAS (engl. Healthy Dietary Adherenece Score). Rezultati HDAS–a pokazuju kolika je usklađenost prehrane ispitanika s preporukama povezanim uz pravilnu prehranu. Viši HDAS ukazuje na bolju usklađenost sa smjernicama pravilne prehrane.

Na samom početku studije roditelji su ispunili upitnik o učestalosti konzumiranja određenih namirnica, odnosno točnije 43 namirnice koje se nalaze na popisu. Ovisno o učestalosti konzumacije namirnica koje su navedene na popisu djeci je dodijeljen HDAS rezultat. Psihosocijalno blagostanje procijenjeno je na temelju samopoštovanja, odnosa s roditeljima, prisutnosti emocionalnih problema te odnosa s vršnjacima kako su se roditelji izjasnili u validiranom upitniku. Također, provedena su i antropometrijska mjerenja tjelesne mase i visine kod svih ispitanika. Navedena mjerenja ponovljena su i dvije godine kasnije.

Izvor: websitewell.com

Share this Article
Leave a comment