Home / Zdravlje i Ljepota / Ovo su sporedni efekti mastu*biranja

Ovo su sporedni efekti mastu*biranja
Masturbacija, jedan od poslednjih društvenih tabua. Zato dobro pripazite sa kim pričate o svojim navkama u vezi sa samozadovoljavanjem jer vam taj neko sigurno neće ispričati sve šta njemu to isto u životu znači.

A retko ko će vam objasniti da, osim zadovoljstva, ova aktivnost ima i dobre i loše efekte na zdravlje.
U jednoj nedavnoj studiji 5.000 muškaraca i žena starosti od 18 do 34 godine upitano je jekoliko često oni to rade.

Uprkos društvenom ubeđenju koje nam govori da muškarci češće masturbiraju nego žene, žene nisu mnogo daleko budući da je 83 procenta učesnica u ovom istraživanju priznalo da redovno masturbira. Trećina ispitanica rekla je da masturbira nekliko puta sedmično, a 12 odsto njih izjavilo je da masturbira svakodnevno.

Kada je reč o muškarcima, 94 procenta ispitanika reklo je da masturbira, ogromnih 60 procenata reklo je da to radi nekoliko puta nedeljno, dok 35 odsto čini svakoga dana.

Iako je studija Univerziteta Indijane otkrila da je poslednjeg meseca masturbiralo 57 odsto muškraca, činjenica je da ljudi to rade – svi to rade.

Dakle, koji su to sporedni efekti masturbiranja?

1. Prevencija bolesti
Studija Medicinske škole sa Harvarda bavila se 18 godina seksualnim životom 32.000 zdravih mladića – kod 3.839 kasnije je dijagnostikovan rak prostate. Istraživači su ispitivali ljude koliko traje u proseku njihov vrhunac tokom jednog meseca i rezultati su bili iznenađujući.
Muškarci stari od 40 do 49 godina koji ejakuliraju 21 put ili više puta mesečno imali su 22 odsto manji rizik da im se razvije ova bolest u odnosu na one momke koji su ejakulirali između pet i sedam puta.
Masturbacija je takođe korisna za žene jer imam može pomoći u borbi sa infekcijama urinarnog trakta.

2. Oslobađa stresa i bola
Poput mnogih drugih aktivnosti,  masturbacija oslobađa hormon endorfin koji nas čini srećnim.
– I muškaraca i žene masturbiranje oslobađa stresa, to je vreme kada mogu da komuniciraju sami sa saobom (u zavisnosti emocionalnog stanja i potreba), a za neke je čak mogućnost za veću samosvet, introspekciju i lične uvide – kaže dr Džordan Tišler za Medikal dejli.Dokazano je da masturbacija omogućava bolji san i smanjuje menstrualne bolove.

3. Put ka zavisnosti
Ali nisu svi sporedni efekti masturbacije dobri. Terapeut Di Vagner kaže da samozadovoljavanje može “da služi kao način za izbegavanje insimnosti sa drugima, a to na duži rok može izazvati nervozu”. Takođe, masturbacija u mozgu stimuliše centar zadužen za “odgovor-nagradu”, a to znači da je moguće postati zavisnik od orgazma.
Ova zavisnost ne samo da nije dobra za mentalno zdravlje već može biti štetna zato što zahteva sve više i više stimulacije da bi se postiglo zadovoljstvo.

(Kurir)

408
Advertisement

Leave a Reply