Home / Zabava / ODVRATNO: Evo zašto se oči zacrvene kada ronite u bazenu

ODVRATNO: Evo zašto se oči zacrvene kada ronite u bazenu
Kad budete saznali od čega vam se stvarno crvene oči kad ronite u bazenu, razmislićete da li ćete ponovo skočiti u tu vodu

Sigurno ste nekad ronili u bazenu bez zaštitnih naočara. Onda ste primetili da vam se posle toga zacrvene oči. Kažu to je od hlora, ali to je samo delimično tačno, a ostatak će vam se sigurno zgaditi.

Oči vam se zacrvene kad ronite u bazenu zbog hlora koji se vezao za urin i znoj – kaže dr Majkl Bič, jedan od direktora Američkog centra za kontrolu bolesti (CDC).
Na sajtu CDC-a stoji da su uradili dvostruke provere i tvrde da je crvenilo definitivno rezultat nusproizvoda hlora, a ti nusproizvodi nastaju reakcijom hlora i urina, znoja i još nekih otpadnih materija iz organizma.

Što se tiče dodataka koji boje vodu u crveno ili neku drugu upadljivu boju, kad se neko ispiški u bazenu, dr Bič tvrdi da su potpuna izmišljotina koja je plasirana da bi uplašila ljude da ne uriniraju u bazenu.

– Šta god da su vam rekli vaši roditelji, znajte da ne postoji nikakva supstanca koja, kad se doda u vodu, otkriva prisustvo urina tako što napravi oblak obojene vode oko prestupnika – piše na sajtu “Snopes” koji se bavi istraživanjem i demistifikacijom urbanih mitova.

(Telegraf.rs / Independent)

457
Advertisement

Leave a Reply