Home / Misterije / Misteriozna pojava od koje je bježala porodica koja je putem poludjela

Misteriozna pojava od koje je bježala porodica koja je putem poludjela
Peteročlana australijska porodica Tromp 29. je avgusta u panici napustila svoju farmu u Silvanu, u predgrađu Melbournea, a istražioci kažu da je to “najčudniji događaj u njihovim karijerama”…

Porodica Tromp bila je marljiva i sasvim normalna porodica omiljena u komšiluku, a onda su 29. avgusta jednostavno – nestali. Iako im je posao išao jako dobro i u porodici nisu imali historiju ekscesa, toga su dana sjeli u jedan od porodičnih automobila i otišli u nepoznatom smjeru. Otac Mark (51) i majka Jacoba (53) u automobil su smjestili i svoje troje odrasle djece – Rianu (29), Mitchella (25) i Ellu (22), piše “BBC”, nakon čega su, čini se – pobjegli, prenosi “24sata.hr“…

Naime, policija je još istog dana u njihovoj kući pronašla sve mobitele, kreditne kartice i pasoše. Kuća je bila otključana, baš kao i automobili. Sve je upućivalo na to da se porodica “pokupila” u panici i s namjerom da ih niko ne može pratiti.

Jedini pametni telefon koji nije pronađen pripadao je 25-godišnjem Mitchellu. On ga je iz automobila bacio kod Warburtona, 30 kilometara od farme nakon što su ga na to prisilili roditelji.

Kasnije se ispostavilo da je on bio jedini član porodice koji nije bio u strahu za vlastiti život, a s porodicom je otputovao, objasnio je, kako bi ih čuvao. Njihovo je ponašanje, rekao je, postalo sve paranoičnije i sve teže za tolerisanje. Prisjetio se i da su njegovi roditelji nekoliko dana uoči paničnog putovanja postali uvjereni da ih neko želi ubiti i oteti im sav novac.

Prvog dana puta porodica je u punom sastavu stigla do New South Walesa, grada 800 kilometara udaljenog od porodične farme. Sljedećeg ih je jutra Mitchell napustio te otišao svojim putem.

Djeca se razdvjaju od roditelja i – međusobno

Preostala četvorka otišla je na istok, prema popularnoj turističkoj destinaciji – Jenolan pećinama. Tamo su se od roditelja odvojiti odlučile i kćeri Riana i Ella. Ukrale su automobil i otišle. One su krenule prema jugu, a kada su stigle u Goulburn, policiji su prijavile nestanak roditelja.

Istog je dana priča o bizarnom putovanju porodice Tromp dospjela u medije, a policija je pokrenula veliku istragu.

Nakon što su prijavile nestanak roditelja, Riana i Ella su se također odlučile razdvojiti. Ella je krenula kući s namjerom da nahrani svoje konje. Ona se prva vratila kući – u noći s utorka na srijedu. U kući je zatekla policiju. U srijedu ujutro na ulaznim se vratima pojavio i Mitchell.

Najstarija kći u potpunom bunilu, baš kao i majka

Oni su bili u relativno dobrom psiho-fizičkom stanju što se nije moglo reći i za Rianu. Ona se u Goulburnu potajno ukrcala na komunalno vozilo gdje je otkrivena tek sat vremena kasnije. Vozač koji ju je našao rekao je da je bila “u katatoničnom stanju”, te da nije znala ni kako se zove, a ni gdje se nalazi.

Policija u je odvela u psihijatrijsku bolnicu u tom gradu, a tamo je i danas.

Mark i Jacoba su se pak odlučili vratiti bliže Melbourneu, a kada su u srijedu stigli do grada Wangaratta, razdvojili su se. Jasoba je krenula prema sjeveru gdje je pronađena u četvrtak u Yassu, u “potresenom stanju”. Odvedena je u bolnicu nakon čega je prebačena u Goulburn gdje je smještena na psihijatriju, u sobu s Rianom.

Pronalazak posljednjeg dijela slagalice – oca

Mark je pak ostao u Wangarattu. Nakon što ga je sasvim slučajno zaustavila policija jer je vozio previše blizu automobilu mladog para. On je istrčao iz automobila i pobjegao im.

U Silvanu su se pak Mitchell i Ella pojavili pred medijima kojima su objasnili da su šokirani paranoičnim ponašanjem vlastitih roditelja.

“Nikada nisam vidio da se neko tako ponaša. Samo želim da pronađu mog oca. On nije opasan, on je moj otac i ja ga volim”, izjavio je Mitchell.

Mark je napokon pronađen šest dana nakon početka bizarnog putovanja i to na cesti u blizini aerodroma u Wangarattu. On je priveden, te poslan na posmatranje nakon čega je pušten uz uslov da bude pod nazdorom vlastitog brata koji je policajac.

Mark je medijima poslao otvoreno pismo u kome se izvinjava za “bol koju su izazvali događaji u kojima je učestvovala porodica”.

Policija, piše “BBC”, uvjerena je da porodici nije prijetila nikakva opasnost, a jedan od istražitelja je rekao da se radi o “najbizarnijem slučaju” na kojem je ikada radio.

U to zaista nije teško povjerovati. Naime, u porodici ne postoji historija mentalnih oboljenja, a u ovom konkretnom slučaju nije bilo konzumacije droga što su sugerisale brojne teorije iznesene na društvenim mrežama. Porodica nema nikakvih finansijskih problema i ne pripada ni jednog religijskoj organizaciji.

“Nikada nisam vidio nešto takvo. Vrlo mi je teško objasniti šta se tačno događalo, ali moji su roditelji počeli strahovati za svoje živote i onda su odlučili pobjeći. Čini mi se da im se nakupilo dosta svakodnevnih situacija koje su bile vrlo stresne i to je kroz nekoliko proteklih dana samo eskalisalo”, izjavio je Mitchell.

Policija navodno sumnja da se radi o slučaju tzv. “kolektivne obmane” tj. fenomena kome su ime dali Francuzi – “folie a deux” što u prevodu znači “ludilo dvoje”. Radi se o rijetkom psihološkom fenomenu koji se manifestuje isključivo u vrlo bliskim porodicama. Do njega obično dolazi kada je jedan član porodice obmanut nakon čega obmanut postaje i drugi član i onda jedan drugome potvrđuju i “hrane” obmane u krugu bez prekida.

1,328
Advertisement

Leave a Reply