Home / Zdravlje i Ljepota / Imate problema sa SALOM na stomaku?

Imate problema sa SALOM na stomaku?
Nije svaki stomak isti, kao što ni masne naslage ne nastaju na isti način, a upravo je otkriće uzroka već pola rješenja u njegovom smanjivanju

VINSKI STOMAK

Ovaj tip stomaka je posljedica pretjerane konzumacije alkohola, a ističe se po nakupljanju masnoća isključivo u donjem dijelu stomaka.

Izbjegnite alkohol i riješili ste problem.

NADUVEN STOMAK

Ovaj tip stomaka najčešće je ravan ujutro, ali se naduva tokom dana zbog nastanka gasova ili drugih probavnih smetnji. N

Pokušajte utvrditi koje namirnice smetaju vašoj probavi ili idite na testiranje, pa u skladu s time uredite prehranu.

STRESNI STOMAK

Ovaj stomak ide napred slično kao onaj naduvani, ali razlika je u tome što je onaj od stresa znatno mekši i više visi. Često počinje odmah ispod prsa te formira mekane šlaufe koji poružnjuju izgled struka.

Rješenje

Osim logičnog predloga za smanjenjem stresa, savjetuje se uvesti redovnuu laganu fizičku aktivnost.

KRUŠKA STOMAK

Čak i ako imate uzak struk, možete imati kruškolik stomak u obliku tvrdokornog pojasa masnoće isključivo na donjem dijelu stomaka, a pratitelji su nakupljene masnoće na stražnjici i bedrima. Ovaj tip stomaka je svojstven ženama, a njegov uzrok su najčešće poremećaj hormona, kao i neke bolesti poput endometrioze.

Rješenje

Treba izbjegavati hranu koja je poznata po podizanju razina ženskog spolnog hormona estrogena.

ŠTITNI STOMAK

Kod ljudi koji imaju svugde višak masnoća, a najizraženije su one na stomaku, postoji mogućnost problema s funkcionisanjem štitne žlijezde.

Postoji li dijagnoza poremećaja rada štitnjače, redovno uzimajte terapiju, pomozite sa prirodnim terapijama poput raznih čajeva kao što je matičnjak, povećajte broj obroka i izbegavajte unos slatkog.

(Telegraf.rs / 24sata.hr)

443
Advertisement

Leave a Reply