Klikom na sliku pristupite sajtu.

Evo kako bi izgledala naša planeta kada bi se led otopio – Zabavni Sajt
Home / Zabava / Evo kako bi izgledala naša planeta kada bi se led otopio

Evo kako bi izgledala naša planeta kada bi se led otopio
Raspored kontinenata i okeana na Zemlji se kroz milione godina dramatično menjao.

Trenutne obale kontinenata su, u jednom smislu, rezultat odnosa zaleđenosti prema nezaleđenosti vode na planeti. Drugim rečima, količina vode na Zemlji koja postoji u obliku leda ključni je faktor za to kako će izgledati mapa sveta.

Budući da, usled globalnog zagrevanja koje izaziva čovek, sve više idemo u budućnost sa veoma vrelim danima, što znači i sa veoma malo leda na planeti, i izgled obala će se menjati. Tamo gde je danas obala, biće more, gde je poluostrvo, biće ostrvo, i tako dalje.

Veliki gradovi na moru, kao što su Los Anđeles, Mumbaj, Šangaj, NJujork, biće prošlost, a neki u “dubokoj unutrašnjosti” postaće novo “more”.

Naučnici su napravili procenu i model promena obalnih linija na osnovu podataka koje trenutno imaju. Kad se otopi sav led sa polova, nestaće, na primer, cela američka država Florida, a Kalifornija će se prepoloviti. Stokholm, glavni grad Švedske, biće potopljen, kao i drugi gradovi u Evropi.

Za sve one koji misle da je ovo daleka budućnost, podsetićemo da se cela jedna ogromna ploča sa Antarktika, Larsen C, trenutno odvaja od ovog kontinenta, i uskoro će se pretvoriti u najveći ledeni breg na planeti. Ovo se sada dešava: dok čitate ovo, ta ledena masa, dugačka 175 kilometara, odvaja se i počinje da se topi.

(Pravda)

334
Advertisement

Leave a Reply